TheBLUESBERRYBand

 

1996. Az évekig működő Mozizenekar felbomlása után a zenekar egy része továbbra is együtt maradt és megalapítottuk következő formációnkat, amely azóta több tagcserén is átment, míg végül kialakult a jelenlegi stílus és zenekari felállás. A koncepció a korábbi slágeres hangzású saját számok helyett inkább egy blues-os, enyhén rock-os vonal volt. Az első koncertet a Veszprémi Egyetemen még Falibaba és a 40 tapló néven adtuk. Ezt a nevet mi sem gondoltuk komolyan, viszont valamit ki kellett írni a plakátokra… :-)

Alapítótagok:
Ex Mozizenekar tagok: Siki György – gitár, Eckert Ervin – basszusgitár, Raáb Zsolt – dob, Beke Gellért – trombita, Hovorka István – pozan, Filus Ákos –szaxofon

Új tagok: Dávid Roland – ének, Újvári Péter – gitár, Soós Arnold - szájharmonika

1997. Az első próbálkozások után hamar kiderült, hogy a Blues Brothers-es hangzású soul-os, funky-s elemekkel tűzdelt rhytm&blues az az irányzat, amely igazán fekszik a zenekarnak és szórakoztató, színes hangszerelésének köszönhetően kellő érdeklődést vált ki a zenekar tagjaiban és a közönség soraiban egyaránt.

A névválasztás is megtörtént, a stílusra emlékeztető The BLUESBERRY Band nevet adtuk magunknak, melyet egy egyszerű szójátékkal a blueberry-ből kreáltunk.

Csatlakozik a zenekarhoz Molnár Viktor – billentyű.

1998. Rövid időre, pár koncert erejéig csatlakozott a zenekarhoz Vingli György – gitár, így az akkori zenekari létszámból adódóan nem volt gyakorlatilag olyan időpont, amit nem tudtunk volna elvállalni, mert 6-8 ember mindig ráért volna egy koncertre... 

1999. Újvári Péter és Soós Arnold kivált a zenekarból. A műsor gerince továbbra is a rhytm&blues, egyre erősebben érezhető a Blues Brothers hatása. Csatlakozik a zenekarhoz Marton Zoltán - trombita.

2000. Siki György Svédországba költözött. Továbbra is megmaradt örökös tagnak, viszont elég ritkák voltak azon alkalmak, amikor a zenekarhoz csatlakozni tudott a koncerteken, így helyére Nagy Gergely - gitár érkezett. Színesíteni kezdtük a rhytm&blues műsort funky-s, soul-os elemekkel. 

2001. Filus Ákos távozott a zenekarból, így hosszabb időre szaxofonos nélkül maradtunk. Csatlakozott a zenekarhoz viszont Glück Balázs – ütős hangszerek és rövid időre Tóth Zoltán - gitár. Ez a felállás intenzíven 2003-ig működött. 2004-től hosszabb szünet következett, a korábbi lelkesedés egy időre alább hagyott. 

2005. Eluralkodtak az elvonási tünetek a zenekar nagy részén, így újra összerántottuk a csapatot. Nagy Gergely és Molnár Viktor nem folytatta a BLUESBERRY-ben a zenélést, helyükre érkezett a zenekarba Horváth Ákos – gitár és Mód Árpád – gitár. 

2006. Külön utakon folytattuk Dávid Rolandtól, aki a zenekar megalakulása óta énekelt a BLUESBERRY-ben. Helyét Horváth Ákos vette át, aki ettől kezdve nem „csak” gitárjátékkal foglalatoskodott, hanem mint szólóénekes is tevékenyen részt vesz a zenekar munkájában.

Csatlakozott a zenekarhoz Gabler Ferenc – szaxofon és Buváry Zsuzsanna – szaxofon (felváltva).

2009. Az év végén, 2010 elején újraszerveztük a zenekart. Előbb elbúcsúztunk Gabler Ferenctől és Buváry Zsuzsikától, később Mód Árpádtól. 

Visszahívtuk a zenekarba Nagy Gergelyt – gitár, és hosszú idő után ismét billentyűs hangszerek is megszólaltak a zenekarban, Halmai Róbertnek köszönhetően.

2011. januárban búcsút vettünk egymástól Glück Balázzsal, aki éveken át tagja volt a zenekarnak. Hosszabb ideje szerettük volna a fúvós szekciót megerősíteni egy szaxofonos személyével, amiben a 2010 végén Muck Ferenccel közösen tartott koncertünk még inkább megerősítette a zenekart. Amikor 2011 elején megkérdeztük tőle, hogy van-e esetleg a tanítványai között valaki, akit el tudna képzelni a zenekarban, azzal válaszolt, hogy Ő maga. Természetesen gondolkodás nélkül, azonnal igent mondtunk az ajánlatra… 

2012. Raáb Zsolt volt a zenekar dobosa az alakulástól fogva. Elfoglaltságai miatt az utóbbi időben nem tudott elegendő időt szentelni a zenének, így az év első felében ideiglenesen Tatai Tamás töltötte be a dobos szerepét. Miután nyár végéig nem következett be változás Zsoltinál a korábbi időszakhoz képest, így szeptembertől Tatai Tomi teljes értékű tagjaként része a BLUESBERRY-nek. Másfél év állandó vendég szerepkörből Muck Ferenc az év közepétől szintén mint a zenekar tagja erősíti a The BLUESBERRY Band-et. 

Egzisztenciális megfontolásból az év végétől Halmai Róbert küldöldön folytatta zenei munkásságát, így billentyűs hangszerest kerestünk. A választás Nagy Róbertre esett, aki 2013 január óta tagja a zenekarnak.

 

Ez az út vezetett a The BLUESBERRY Band jelenlegi felállásáig, amely a következő:

Muck Ferenc - Szaxofon

Horváth Ákos - Ének, gitár

Eckert Ervin – Basszusgitár, vokál, zenekarvezető 

Nagy Gergely – Gitár, vokál

Nagy Róbert – Billentyűs hangszerek

Kovács Károly – Dob

Beke Gellért – Trombita

Hovorka István – Harsona

Jasper Andor – Szaxofon


A Zenekar tagjai tapasztalt zenészek, kvalitásaikat számos zenekarban és zenei műfajban bizonyították már a klasszikus zenén át a big band-ig, akusztikus zene, jazz vagy akár a rock műfajában is.

A Zenekar zenei stílusát elsőként a Blues Brothers mozi filmzenéje és az 50-es, 60-as, 70-es évek zenéje alakította ki.

Számos fesztiválon, klubkoncerten és egyéb rendezvényen aratott már osztatlan sikert a hallgató közönség soraiban - Magyarország határain belül és azon túl is. A javarészt angol nyelvű műsor és a több nyelven is működő kommunikáció a közönséggel mind azt eredményezi, hogy a Zenekar helyszíntől, a közönség nemzetiségétől függetlenül is képes megszerettetni magát és magával ragadni a közönségét.

A Zenekar szakmai színvonalát fémjelzi, hogy számos neves hazai zenésszel sikerült már többször nagy sikerű közös koncertet adnia – pl. Tátrai Tibor, Varga Miklós, Zsédenyi Adrienn, Pribojszki Mátyás, Ferenczi György, Mohai Tamás, Pély Barna, vagy a Karthago-ból ismert Takáts Tamás és Szigeti Ferenc. 

Az előadói színvonal további remek bizonyítéka, hogy a The BLUESBERRY Band-et a 2010-es Veszprémi Ünnepi Játékok keretein belül fellépő világhírű Earth, Wind & Fire zenekar és a 2013-ban fellépő Marcus Miller is elfogadta előzenekarának és a koncert után személyesen gratuláltak a Zenekarnak az ott látott produkcióhoz. A nemzetközi szinten is elismert németországi Gronau Jazzfest szervezői 2012-ben vendégül látták a Zenekart és a Fesztiválon látott nagy sikernek köszönhetően a 2013 májusában megrendezésre kerülő 25. jubileumi Fesztiválra visszahívták a Zenekart, hogy a legendás Jethro Tull zenekarból világhírűvé vált énekes-fuvolistával, Ian Scott Anderson-nal közösen lépjen fel, mint a Fesztivál egyik csúcskoncertje!

A rengeteg munkának, zenei virtuozitásnak, lendületes előadásnak és a töretlen lelkesedésnek köszönhetően a Balaton-felvidék legjobb rhythm & blues zenekaraként számon tartott együttesre jellemző, hogy fellépéseiken a közönség összetétele korhatártól abszolút független, a tizenéves korosztálytól egészen a 60-70-es korosztályig mindenkinek garantált szórakozást, kellemes kikapcsolódást jelent, ha végig hallgat egy BLUESBERRY koncertet.